Skip to main content

150 verschillende roosters: zo werkt onze roostermaker

Om roostermaken leuk te vinden, moet je van puzzelen houden, want hoewel we roostersoftware gebruiken, komt er ook nog steeds veel handwerk bij kijken. Wat het roosteren hier op school extra interessant maakt, is dat leerlingen elke combinatie van vakken mogen volgen die wettelijk is toegestaan. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld een bèta-pakket kiezen met daarnaast Spaans en Drama of juist een alfa-pakket met wiskunde B en biologie. Veel leerlingen kiezen ook inderdaad extra vakken. In de bovenbouw hebben we daardoor meestal ruim 150 (!) verschillende vakkenpakketten per jaarlaag.

Start van het roosterproces is de vakkenpakketkeuze van de leerlingen. Op basis van hun keuzes maakt de roostermaker een clustering. Hierbij bepaalt zij voor elke stamklas welke vakken er klassikaal gegeven worden. De andere groepen komen in clusterlijnen waarin leerlingen kunnen zitten uit de hele jaarlaag. Zo’n clustering maken is het moeilijkste deel van het roosteren. Maar aan die uitdaging beleeft onze roostermaker juist veel plezier!

Na het clusteren volgt het roosteren van de lessen. Ons eerste uitgangspunt: een goed rooster heeft zo min mogelijk tussenuren. In de onderbouw staan we geen structurele tussenuren toe. In de bovenbouw heeft een leerling gemiddeld één á twee tussenuren. Leerlingen met weinig vakken hebben soms meer tussenuren; veelvakkers hebben er vaak geen. Een tweede criterium is dat de meeste dagen vroeg beginnen en dat onderbouwklassen zoveel mogelijk om 13:45 of 14:45 uur vrij zijn. 

Steunlessen komen meestal aan het einde van de dag terecht, om tussenuren voor grote groepen leerlingen te voorkomen. Om dezelfde reden staan vakken die door minder leerlingen gevolgd worden, in de regel aan de randen van de dag. Ook de uren lichamelijke opvoeding in de bovenbouw staan vaak laat op de middag, omdat de gymzalen op eerdere uren bezet zijn door onderbouwklassen. Op deze manier worden tussenuren voorkomen (maar kunnen bovenbouwers soms enkele ochtenduren lesvrij zijn).

Nieuwsgierig naar meer achtergronden bij het roosterproces of bij onze roosterkeuzes? Neem dan gerust contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..