Skip to main content

Klimaatdag

Het klimaat verandert en hoe kun je daarmee omgaan? Wat zijn duurzamere manieren om met je spullen om te gaan? Zo maar wat vragen waar onze tweedeklassers zich over bogen op onze klimaatdag.🌼 Er waren daarnaast ook véél activiteiten die in het teken stonden van het klimaat. Leerlingen kookten bijvoorbeeld gerechten met bijzondere ingrediënten (sprinkhaan anyone? 🦗). Ze leerden vandaag ook hoe ze hun fietsen en kleding kunnen repareren. Dus als je als fietsband lek is of je een gaatje in je shirt hebt... geen zorgen! Sinds vanmiddag staan er een boel tweedeklassers klaar die je kunnen helpen met een duurzame oplossing 😉.

Het Indiarestaurant opent weer zijn deuren!

Op 27 en 28 februari kun je een goede daad verrichten door te genieten van een heerlijke Indiase maaltijd op onze school! Het geld dat wij ophalen met het Indiarestaurant wordt gedoneerd aan stichting Pater Schlooz. Deze stichting ondersteunt projecten op het gebied van armoedebestrijding in Zuid-India. Reserveren kan natuurlijk! Stuur een mail met jouw naam, het aantal gasten, de gewenste tijd (vanaf 18.30, we reserveren per kwartier) en de datum te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Lagerhuis

Op donderdag 1 februari deed ons debatteam mee aan de voorrondes voor het BNN-VARA Lagerhuis.

Mathias (5F), Vincent (2E), Sjors (6D), Parsa (5F), Victor (5D), Naya (4C), Tijn (5D), Anne (5F), Aditya (4D) en Mirre (5D) streden elke ronde beter! Tijn en Naya hielden prachtige V-redes (een persoonlijk verhaal van 150 seconden over een kwestie in de wereld). Anne en Parsa hielden 1-op-1 debatten. Ons team is helaas niet door, maar ze hebben veel geleerd en, ook niet onbelangrijk, veel lol gehad!

Met enkele andere Nijmeegse scholen gaan we mini-toernooien houden ter voorbereiding. Stijn en Mirre, enorm bedankt voor de organisatie!

Nieuwsgierig naar onze debatclub of wil je meer weten over het Lagerhuis? Kom dan op zaterdag 9 maart langs op onze Open Dag, waar ze in de aula alles zullen vertellen over hun ervaringen!

Trappenloop

De trappenloop... een nieuwe kersttraditie?! Heel veel leerlingen uit alle jaarlagen en een aantal medewerkers hebben vandaag, na het kerstontbijt, de longen uit hun lijf gerend. Van de kelder zo snel mogelijk naar de aula, zonder de lift te gebruiken natuurlijk 😉. Heeft Calvin zijn titel kunnen behouden of hebben we een nieuwe kampioen? Na de kerstvakantie volgt de officiële uitreiking! 🏆

Denker des Vaderlands

Op donderdag 7 december is Julia Kirkels uit klas 4A gehuldigd als Jonge Denker des Vaderlands. Samen met zeven andere jongeren draagt zij deze eervolle titel komend jaar. Daarvoor heeft Julia meegedaan aan een landelijke schrijfwedstrijd. De opdracht luidde om een column te schrijven over wat chaos is en hoe we daarmee om dienen te gaan. Op een gestructureerde, speelse en scherpe wijze lukte het haar om de lezer mee te nemen in de etymologie van chaos. We feliciteren Julia met deze 'benoeming' en wensen haar een mooi jaar als Denker des vaderlands!

Kersttruienparade!

Om alvast helemaal in de kerststemming te komen, dragen veel medewerkers deze week alvast hun kersttrui! Maar wie heeft eigenlijk de leukste, mooiste of juist foutste? Morgen mogen jullie daarover stemmen!  🎅🏽🎄 

Puberdrama: Dipje of Depressie?

Een slecht cijfer op school, niet uitgenodigd worden voor een avond uit, een ziek familielid, groepsdruk, ruzie met je vrienden... Jongeren kennen grote en kleine teleurstellingen. Hoe zij daarmee omgaan, is een kwestie van veerkracht: de ene jongere is veerkrachtiger dan de andere. Gelukkig zijn er mogelijkheden als ouder om pubers te helpen hun veerkracht daarin te vergroten. Weet u wat u als ouder kunt doen? En soms maak je je zelfs ernstiger zorgen. Wat is puberdrama, wanneer is het een dipje en wanneer is het een depressie? De oudervereniging organiseert samen met ProPersona daarover een informatieve avond op woensdag 25 oktober. Ouders van leerlingen zijn van harte welkom. Toegang is gratis.

Bas Bloem op school

Vanochtend kreeg een groep leerlingen uit klas 6 een lezing van Professor Bas Bloem van @radboudumc over de ziekte Parkinson. Het was een erg leerzame en interessante ochtend!

Reünie eindexamen 2003 en 2013

Is het tien of zelfs twintig jaar geleden dat jij voor het laatst door deze deuren liep? Dan heb je binnenkort de kans om dat weer te doen! Op 30 september is de reünie voor leerlingen die in 2003 en 2013 eindexamen hebben gedaan. Lekker bijkletsen met oud-klasgenoten of docenten en je kunt ook herinneringen ophalen met Rianda die er ook zal zijn! Wie wil dat nou niet?! Aanmelden kan nog, doe dit snel via instagram. 
Het programma in het kort: 

  • Inloop is vanaf 13:00 uur
  • Vanaf 13:45 start het programma met o.a. een lezing door oud-leerling Wang Long Li en de uitreiking van de Droomprijs en Opheustrofee.
  • Tussen 15:00 en 16:00 zijn er presentaties door enkele oud-leerlingen
  • En tot 18:00 is er gelegenheid om bij te praten met oud-leerlingen en (oud-)collega's (en Rianda natuurlijk).

Schrijf een kaartje in het Grieks

De leerlingen van klas 2 kregen van mevrouw Overduin (docente KTC) een leuke opdracht: schrijf mij een kaartje waarin je vertelt over je vakantie. Niet in het Nederlands, nee joh, dat doen ze in het oud Grieks! Kun jij lezen wat ze opgeschreven hebben? 🧐

Allemaal geslaagd!

Een groep zesdeklassers is de voorbije weken nog stevig de boeken ingedoken. Zij moesten nog een of meer examen(s) inhalen of herkansen. Vandaag konden we nog 13 leerlingen feliciteren met hun gymnasiumdiploma. Van harte!

 

92% van de leerlingen ontvangt donderdag of vrijdag zijn of haar diploma én een persoonlijke lofrede. In de blauwe toesprakenstoel komen te zitten:

Tijn, Boaz, Yannaphat, Stijn, Noah-Dean, Elisso, Sven, Lizzie, Renée, Van, Kaelan, Loek, Alkyoni, Nanna, Senna, Thomas, Sybren, Eva, Friso, Lindsey, Sophie, Phine, Lena, Marin, Philip, Juul, Fé, Tess, Aram, Nabila, Robin, Damon, Merijn, Isabel, Quintijn, Willem, Eline, Sjoerd, Tibbe, Sienna, Jens, Niels, Quinten, Myon, Floor, Ilse, Quinten, Nisse, Maud, Frough, Luuk, Frederique, Héloïse, Krijn, Yacoub, Robin, Mees, Eoin, Joris, Jesse, Jelle, Veerle, Alyx, Morten, Jesse, Lieke, Diya Aldin, Niek, Fleur, Nienke, Fenne, Mette, Myrthe, Marie, Man Ho, Simon, Benthe, Kas, Merijn, Tobias, Driek, Brian, Isabel, Mirte, Saskia, Philip, Nina, Rozemarijn, Boris, Levi, Thomas, Fleur, Tú-San, Valkyrie, Eline, Laura, Arwen, Lara, Vyshak, Isabel, Leah, Nathan, Tim, Floortje, Pieter, Gino, Thomas, Liza, Ronja, Phebe, Annemijn, Klaas, Lysander, Daan, Caspar, Anouk, Sem, Annemijn, Rik, Roos, Sanna, Nina, Tjeerd, Judith, Olivier, Jeroen, Wies, Peer, Ruben, Kiran, Simone, Adriaan, Loki, Devon, Pelle, Simen, Jan-Willem, Tim, Zaza, Jill, Harmen, Ivar, Flora, Hanna, Alexandra, Mathijs, Niels, Chris, Rebecca, Merel, Ewout en Jip!

Op naar Bandung!

Rik Verhoef en Jens van Gelderen uit klas 6 mochten begin juni met 13 andere aardrijkskundetoppers uit het hele land meedoen aan de finale van de Aardrijkskunde Olympiade. Jens viel in de prijzen en mag deze zomer naar Bandung in Indonesië voor de internationale Olympiade!

 

Filosofisch bomen

Als een boom valt in een bos en niemand hoort het, maakt die dan wel geluid? En als er iets plaatsvindt op school en er geen stuk over in de Acta verschijnt, is het dan wel gebeurd? Om het risico te voorkomen dat het niet gebeurd is, schrijf ik over de Nederlandse Filosofie Olympiade (NFO). Daaraan deed ik afgelopen maart mee met Durdane Sahin. In een bos bij Amersfoort, in de Internationale School voor Wijsbegeerte, kwamen filosofieliefhebbers van over het hele land bij elkaar, van Hengelo tot Breda en van Groningen tot Maastricht. Ze probeerden een essaywedstrijd te winnen om door te mogen naar de internationale editie. (https://filosofieolympiade.nl/programma/)

 

Mijn essay ging over de ethiek van al dan niet gewelddadig verzet in de context van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging van de jaren zestig en zeventig, met lessen voor de toekomst. Het eindigde op de zesde plek in de ranglijst. Ik hoop ooit op een nóg hogere notering van onze school en op deelname aan de internationale editie, misschien zelfs met jou? Dan kun jij volgend jaar een artikel voor de Acta schrijven, zodat we zeker weten dat we bij de NFO waren. Dan kun jij luisteren naar de bomen die vallen in de bossen bij Amersfoort, zodat we zeker weten dat ze geluid maken.

Yannick Djebali 4B

Geslaagd!

Het is weer een mooie dag! Vandaag hebben weer heel veel eindexamenkandidaten uit klas 6 goed nieuws gekregen: ze zijn geslaagd 👩‍🎓🎉 Gefeliciteerd allemaal!

Voor iedereen die nog een ronde moet: jullie kunnen het 💪🏼

Cultuurreis voor ouders

Hebben jullie een leuke meivakantie gehad? Deze groep ouders zeker wel! Tijdens de eerste week van de vakantie hebben zij Griekenland bezocht tijdens de 3e 'cultuurreis voor ouders' georganiseerd door Paul Groos en Annemiek Ketelaars. 

In de Griekse zon zijn 41 ouders van Athene naar Thessaloniki gereisd. Onderweg hebben ze o.a. de berg bij Olympos beklommen, de kloosters van Athos bezocht en beelden in Thermopylae bekeken. Het was een geslaagde reis! 🌞🇬🇷

Paul de Leeuw op school

Afgelopen september zette Paul de Leeuw met een heuse filmploeg de school lichtelijk op z'n kop. Voor het nieuwe TV-programma 'Niet klein te krijgen' werden er opnames op onze school gemaakt. In het programma volgt Paul de Leeuw vijf kinderen met een levensbedreigende ziekte, Luuk uit klas 4 is één van hen. Gelukkig gaat het momenteel goed met Luuk! Vanaf dinsdag 11 april wordt het programma uitgezonden op NPO1 om 21.30 uur. Wil je graag de aflevering met Luuk (en Rianda 😉) zien? Deze wordt waarschijnlijk op 16 mei uitgezonden! 📺

India restaurant

Ook dit jaar kan er weer aangeschoven worden aan de tafels van het Indiarestaurant! Wij zijn een enthousiaste groep leerlingen en docenten die heerlijke Indiase maaltijd gaan bereiden... zoals die heerlijke papadums die tijdens de Open Dag te proeven waren 😋

Wilt u graag aanschuiven op 14 of 15 maart? Stuur dan een mailtje naar het mailadres (zie post) om een tafel te reserveren!

Open Huis 2023

Het zit er weer op: ons Open Huis. Op twee middagen (1 en 10 februari) ontvingen we in totaal ongeveer 500 bezoekers en op de Open Dag op 4 februari ruim 1400 bezoekers. Op zaterdag 11 februari was de school open voor alle leerlingen die geïnteresseerd zijn in Intermezzo.

Gelukkig hadden we ook meer dan 100 leerlingen die ons hielpen. Want zeg nou zelf: onze eigen leerlingen kunnen je toch het beste vertellen hoe het er bij ons op school aan toegaat!

Op de Open Dag hing de lucht van versgebakken appelflapjes in het trappenhuis. En muziek van onze schoolband en van dj Dieke vulde het gebouw. In de gymzaal klommen de leerlingen tegen de klimmuur op. In de Taalstraat maakten de 7e- en 8e-groepers een boektitel met emoticons, onder het genot van een lekker stokbroodje met brie. 

Ken-je-Klassiekenquiz

Een klassieker onder gymnasiasten: de Ken-Je-Klassiekenquiz 🏛 Normaal gesproken vindt de regionale voorronde van Gelderland in @valkhofmuseum plaats, maar door de verbouwing daar werd uitgeweken naar de Baula bij ons op school!

Wie weet heeft de 'thuislocatie' wel een beetje geluk gebracht, want het team dat namens onze school meedeed heeft de voorronde gewonnen en mag mee gaan doen aan de landelijke finale! Gefeliciteerd allemaal!

Er is nog zoveel meer...

Vind jij het ook zo leuk om in de huid van iemand anders te kruipen? En om samen uit te vinden hoe je op het toneel publiek aan het lachen of huiveren krijgt? Van de eerste tot en met de zesde kun je het vak drama doen, maar daarbuiten kun je ook toneelspelen. De leerlingen van de Gymfuif bedenken elk jaar samen een voorstelling 🎭

Kerstpakketten voor de voedselbank

Bijna 1000 huishoudens in Nijmegen halen wekelijks een voedselpakket op bij de voedselbank. Dat aantal is fors gestegen nu steeds meer mensen financieel in de knel zitten! Al jarenlang zetten onze derdeklassers zich in de maand voor Kerst in om zoveel mogelijk producten en financiële donaties te verzamelen voor mensen die aangewezen zijn op de Voedselbank. Vooral luxeproducten zijn natuurlijk in trek. Een blikje zalm, luxe noten of chocolade kerstkransen kunnen veel klanten van de Voedselbank zich normaal gesproken niet veroorloven. Dit jaar heeft de actie weer meer opgebracht dan vorig jaar!

Tu peux répéter, s’il te plaît ?

De bewering dat Fransen geen Engels kunnen, is in 99% van de gevallen heel erg terecht! Dat is ook niet zo gek, als je kijkt naar het onderwijs dat ze daar krijgen. De arme docente Engels op de school in Besançon wist niet wat haar overkwam: de leerlingen uit Nederland spraken stuk voor stuk beter Engels dan zij…
De Franse leerlingen pasten hun woordgebruik en spreektempo aan ons niveau. Maar toch hebben we toch ten minste duizend keer ‘Tu peux répéter?’ moeten zeggen. En als er echt helemaal niks van de Franse woordenbrij te maken viel, dan gokte je maar gewoon op ‘oui’ of ‘non’, in de hoop dat dat het goede antwoord was. In maart komen ze bij ons. Daar hebben we nu al zin in!

RAZZIA Seminar

Tachtig jaar geleden vond vlakbij waar onze school nu staat een akelige razzia plaats. 196 Joden werden opgepakt en op transport gezet naar (uiteindelijk) Auschwitz. Slechts vier van hen kwamen levend terug. Deze gebeurtenis wilden we, samen met andere organisaties, natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op vrijdag 18 november zijn op verschillende plaatsen enkele ‘struikelstenen’ geplaatst samen met een aantal van onze leerlingen. In een messingplaatje lees je welke slachtoffers op die plek herdacht worden. Op donderdag 24 november organiseerde (o.a.) onze docent geschiedenis Marije Meijering een seminar voor alle vierdeklassers met geschiedenis in hun pakket. Het filmpje toont een impressie van deze indrukwekkende dag.

Bekijk de video

The story behind the Thai Smile

Yannaphat Bosch uit klas 6 werkte de afgelopen maand aan zijn eigen documentaire The story behind the Thai smile. Dat deed hij tijdens lessen, maar ook daarbuiten.
Hij verwonderde zich over dorpelingen in Thailand. Met weinig bezit waren zij tóch gelukkig. In interviews met Thaise inwoners onderzocht hij wat daaraan ten grondslag ligt. Het antwoord leidde naar de religie van de meeste Thai: het boeddhisme.

Bekijk de video

Paarse vrijdag op 9 december

@sgn.gsa had er weer een mooie dag van gemaakt. Nagels konden gelakt worden, cakejes werden verkocht (en gegeten natuurlijk) en veeeel leerlingen en medewerkers waren in verschillende tinten paars gekleed. 💜