Opmaat naar klas 1
09.30-10.00u | inloop |
10.00-10.10u | opening door rector Ronald van Bruggen |
10.10-11.00u | keynote door prof. dr. Lianne Hoogeveen |
11.15-12.15u | workshopronde 1 |
12.15-13.15u | lunch |
13.15-14.15u | workshopronde 2 |
14.30 | borrel in de Personeelskamer |
Aansluitend is er een reünie voor alle (oud-) Intermezzoleerlingen
Je kunt je hier aanmelden voor de workshops en de lunch.
Keynote: Waarom niet gewoon …. (naar de 1e)?
Voor iedere leerling is de overgang naar het voortgezet onderwijs een grote stap. Na een paar dagen, misschien een paar weken, wennen hebben de meesten hun draai gevonden. Maar niet iedereen. Soms lijkt het risico op leer- of sociaal-emotionele problemen te groot om in de 1e klas te starten. Maar nog een jaar basisschool lijkt ook geen oplossing; daar missen ze de noodzakelijke uitdaging. Intermezzo kan deze leerlingen dat bieden wat ze, zowel cognitief als sociaal-emotioneel, nodig hebben. Wie zijn die leerlingen? Wat maakt dat zij profiteren van een jaar Intermezzo? Vanuit wetenschappelijk onderzoek en haar eigen ervaringen als GZ-psycholoog zal prof. dr. Lianne Hoogeveen proberen een inkijkje te geven in overeenkomsten en verschillen binnen de groep (potentieel zeer) getalenteerde leerlingen, en vandaaruit aangeven wat Intermezzo voor hen kan betekenen.
1. Hier is de hoepel, springt u maar!
Hoe bieden we passend onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen? Al jaren zoeken we in onderwijsland oplossingen voor dit vraagstuk. Dat is mooi natuurlijk.
Maar in deze workshop staan we stil bij een andere vraag. We vergeten die vraag soms te snel en hij zal misschien verontwaardiging oproepen. Hij is echter niet onterecht: hoe passen we hoogbegaafde leerlingen aan aan ons onderwijs?
2. ‘Driehoekskunde’
Is de samenwerking tussen ouders, leerling en school hogere wiskunde? Vanuit een systemische invalshoek krijg je praktische handvatten hoe je als docent, ouder of zorgprofessional constructief in de driehoek (ouders, leerling, school) kunt samenwerken, zodat de leerling zich zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen.
Alle drie werkzaam bij Prolis, specialistische zorg voor jeugd
3. Moeilijk doen met verhalen – verhaalanalyse als denkvak
Verhaalkunde is moeilijk, abstract, wollig en wazig. Perfect om mee te leren denken en analyseren. In deze workshop laat ik je zien en ervaren hoe complex verhalen zijn, hoe makkelijk het is om er een betekenis uit te halen en hoe moeilijk het is om er dé betekenis uit te halen. Ik gebruik daarvoor de insteek van het vak Oude Talen en Verhalen, dat Kathelijne van de Ven en ik speciaal voor Intermezzo uitvonden.
4. Stop… en GO!
Wat is de overeenkomst tussen een hoogbegaafde leerling en een Formule 1-auto? Wat hebben ze nodig om hun volle potentieel te kunnen benutten? Welke omgevingsfactoren zijn van belang? Wat als je onverhoopt tot stilstand komt? En wat is er dan nodig om weer in beweging te komen?
In deze interactieve workshop ontdekken we samen wat het antwoord is op deze vragen.
5. Titus Tussenjaar
Leren leven – leren denken – leren studeren. Sinds schooljaar 2019 – 2020 bieden we – geïnspireerd door Intermezzo – het Titus Tussenjaar aan voor leerlingen uit de regio Oss.
In deze workshop vertellen we je graag over ons tussenjaar. En we nodigen je uit om feedback te geven op het door ons ontwikkelde programma.
6. Groepsvorming – Maak van je klas een positieve groep
Welke fases zijn er te onderscheiden in het proces van groepsvorming?
In deze workshop leer je hoe je als docent het proces van groepsvorming kunt stimuleren. Je gaat naar huis met concrete ideeën en activiteiten, die je de volgende dag meteen kunt inzetten.
7. Mentoraat in Intermezzo
Sinds drie jaar hebben we bij ons op school Intermezzo. In ons Intermezzo is het mentoraat de basis van het hele programma. Het hoe en waarom van ons programma!
8. Wortels en vleugels
Een kind leert om mensen te vertrouwen, door de band tussen ouder en kind. Een ander woord voor deze band is ‘hechting’. Binnen de hechting kunnen zien problemen voordoen, wat zich op verschillende manieren kan uiten. Hoe herken je deze signalen en vooral: wat kun je doen?
9. Naar een Intermezzo-netwerk
Waarom zou je een Intermezzoklas opzetten? En hoe doe je dat? Hoe kunnen we van elkaar leren? Wat kan een netwerk van Intermezzo-scholen betekenen?
10. Hoog IQ en toch leerproblemen?
Niet ieder kind met een hoog IQ ontwikkelt zich voorspoedig. Een kind vertoont bijvoorbeeld zwaktes in het leren. Of een kind heeft gedragsproblemen die langere tijd schuil zijn gegaan achter de hoge intelligentie. In deze workshop bespreken we de meerwaarde van een brede blik op de ontwikkeling van (slimme) kinderen. De zinvolle bijdrage van neuropsychologisch en sociaal-emotioneel onderzoek lichten we toe aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden. We nodigen jullie uit eigen voorbeelden in te brengen in deze workshop!
11. Intermezzo: meer dan een tussenjaar
Een tussenjaar voor slimme, getalenteerde kinderen voor wie de basisschool niet meer genoeg is. Maar waar wel aansluitingsproblemen verwacht worden, omdat ze meer in huis hebben dan ze op de basisschool hoefden te laten zien.
Om welke leerlingen gaat het dan? Waar focust het Intermezzo-aanbod op en hoe zien de lesdagen eruit? En wat zijn de ervaringen?
De presentatie is bedoeld voor wie een algemene introductie op Intermezzo wil.
12. Slimme meiden
Waarom zijn de meisjes al jaren ondervertegenwoordigd bij Intermezzo? We weten dat meisjes vaak veel moeite doen om zich aan te passen en niet op te vallen. In tegenstelling tot jongens, die vaker onaangepast gedrag laten zien in een situatie die niet goed bij hen past. Zij moeten vaker (of opnieuw) leren te doen wat er van ze gevraagd wordt. En meiden moeten nu juist leren dat ze níet alleen maar precies hoeven te doen wat er van ze gevraagd wordt.
Hoe herken je nu meiden die iets aan Intermezzo zouden hebben? Daarover gaan we graag met je in gesprek tijdens onze workshop.
13. Vloeiende beweging po-vo
8+-klassen, tussenjaren, een aangepast onderbouwprogramma of 10-14-programma’s… Allemaal vormen om een goede overgang van primair naar voortgezet onderwijs te maken. In welke behoefte van leerlingen met kenmerken van begaafdheid moeten deze initiatieven voorzien? Voor welk probleem bieden ze een oplossing?
Samen zullen we allerlei vragen verkennen, vanuit het perspectief en de ervaringen in primair en voortgezet onderwijs. In de interactieve workshop ontdek je hoe je de vragen die dit thema oproept in je eigen onderwijscontext kunt vertalen naar een praktische aanpak.
14. Observeren doet leren
Groei van leerlingen staat centraal bij Intermezzo. Maar waarin moeten ze groeien? Om te ontdekken welke (kleine) stappen gezet kunnen worden in de ontwikkeling helpt het een kind objectief te observeren. Daarbij hoort ook dat je teambreed met elkaar afstemt wat je met bepaalde termen bedoelt.
In deze workshop kijken we samen naar observeren en naar passende termen, zodat zichtbaar wordt welke volgende stap in de ontwikkeling gezet kan worden. Allereerst door de leerling zelf. Vervolgens zullen we ook kijken naar wat die leerling dan van de docent nodig heeft.
15. In gesprek met ouders en leerlingen
Hoe kijken oud-leerlingen en hun ouders terug op een jaar Intermezzo? Wat waren hun verwachtingen? En wat hebben ze geleerd? Wat heeft Intermezzo betekend voor wie ze nu zijn en hoe ze nu op school zitten? Martijn de Bont gaat in gesprek met (oud-)leerlingen uit Intermezzo en ouders over hun ervaringen met het tussenjaar.