Groei naar het vwo

Intermezzo

Een tussenjaar

In woord en beeld

Op de hoogte

Een gewone start?

De laatste schoolweek staat altijd in het teken van de afronding van het schooljaar. Veel dingen lijken hetzelfde als andere jaren: inhaaltoetsen, herkansingen, overgangsbeslissingen, boeken inleveren, rapporten uitreiken, een personeelsdag en de eindvergadering. Maar als je wat beter kijkt, is alles toch een beetje anders. De meeste leerlingen hoeven geen toetsen te maken, maar zijn op basis van hun resultaten eerder dit schooljaar en een eindopdracht al bevorderd. Van de leerlingen die nog wel overgangstoetsen moesten afleggen, kan een groot deel gelukkig door naar het volgende schooljaar.

We zijn blij met het nieuws van 24 juni dat we, als alles goed gaat, op een enigszins normale manier aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen. Nadenkend over die nieuwe start stellen we onszelf ook de vraag wat we in de afgelopen periode geleerd hebben over de praktijk van het afstandsonderwijs. Want hoewel duidelijk is geworden dat videolessen geen goede vervanging kunnen zijn van het directe contact tussen docenten en leerlingen in de klas, zijn er ook leerzame ervaringen opgedaan die ons kunnen helpen bij het nadenken over andere vormen van onderwijs naast de klassikale les.

De start van het nieuwe schooljaar levert overigens ook nog een aantal andere vraagstukken op. Hoe zorgen we bijvoorbeeld voor het handhaven van de anderhalve meter afstand tussen medewerkers en leerlingen? Met name in de pauzes en bij leswisselingen is dat een prangende vraag. We zullen moeten nadenken over de verkeersstromen in school, voldoende pauzeruimte voor leerlingen en medewerkers en wellicht gespreide pauzes. Ook moeten we nadenken over welke aanvullende hygiƫnische beschermingsmaatregelen nodig zijn en hoe we practica en excursies veilig kunnen laten plaatsvinden.

Als de afgelopen maanden ons echter iets geleerd hebben is dat we voor alle (nou ja, de meeste) problemen ook wel weer een oplossing vinden. Het aanpassingsvermogen, de vindingrijkheid en de inzet van zowel medewerkers als leerlingen van de laatste maanden waren om trots op te zijn en geven mij alle vertrouwen in een goede start van het nieuwe schooljaar. Maar eerst wens ik alle medewerkers, ouders en leerlingen een welverdiende en onbezorgde zomervakantie!

Ronald van Bruggen, rector