Naar het Stedelijk Gym

Nieuwsgierig geworden?

Zo ziet een dag eruit!

Leerlingbegeleiding

Een extra zetje

We helpen je graag!

Semantypisch

Misschien had ik toch maar geen Jip en Janneke moeten lezen. Dan was ik in ieder geval niet terechtgekomen in een semantische discussie over hiaten. Oké, even voor de mensen die geen woordenboek bij de hand hebben: een semantische discussie is een discussie over de betekenis van een woord. En mocht iemand het niet eens zijn met die definitie, dan – nou ja, laat ook maar.

Het begon allemaal toen ik op een dag met een vriend naar school fietste en op een gegeven moment – vraag me niet waarom – het onderwerp hiaten ter sprake kwam. Hij vroeg of ik wist wat het waren. Toevallig had onze leraar Nederlands de dag ervoor in de klas een artikel van De Speld voorgelezen, gebaseerd op het hierboven al genoemde boek van Annie M.G. Schmidt. Het was alleen de – laten we het de moeilijkewoordenversie noemen. Er stonden zinnen in als: ‘Ik zal het hiaat in de erfafscheiding in kruipende houding passeren.’ En: ‘Op de huidige datum bewoon ik de woning ~etc.’ Trots dat ik mijn voortreffelijke vocabulaire kon showen aan mijn vriend, antwoordde ik kortweg: ‘Ja’.

Waarop de situatie ontstond dat hij dacht dat ik blijkbaar nog steeds zo onwetend was als een bouwvakker uit een Jumboreclame, en me nóg een keer het begrip ‘hiaat’ ging uitleggen.

Begrijp me niet verkeerd, je moet natuurlijk niet zomaar alles geloven wat je gezegd wordt. Dat kan zelfs ernstige gevolgen hebben. We moeten wel beseffen dat nog steeds 5/150 van de bevolking denkt dat we worden geregeerd door hagedissen. Maar, voordat mijn mailadres zonder toestemming wordt gebruikt om te stemmen voor de NS-publieksprijs, ik zal toch maar even teruggaan naar de kern van dit verhaal.

Mijn vriend had er namelijk best op kunnen vertrouwen dat ik wel doorhad wat ‘hiaat’ betekende… Ik had nota bene gezegd dat ik het wist! Maar, ik kan het hem niet kwalijk nemen. Hij is immers niet de enige. Er gaat geen dag voorbij of er zijn mensen die denken dat ze professionals zijn en je een heel verhaal vertellen, terwijl je twintig minuten daarvoor nog met ze in dezelfde scheikundeles, naar datzelfde verhaal hebt zitten luisteren. Mensen die denken dat ze meer verstand hebben van een onderwerp dan jij, maar jou daarover vervolgens onjuiste informatie verkopen. Mensen die gaan uitleggen hoe je met behulp van een anaal seksspeeltje de wereldkampioen schaken verslaat, terwijl je dat uit eigen ervaring eigenlijk al wist…. TMI.

Als je dit soort dingen vaker meemaakt, ga je uiteindelijk verbanden zien. Het grootste aantal van de hierboven genoemde mensen identificeert zich namelijk als man. En ik wil liever niet onjuist-generaliserend overkomen, maar ter verdediging: er is zelfs een bestaand woord hiervoor. Mansplaining.

Morgen fiets ik weer met mijn vriend naar school en zal ik hem dit woord voorleggen.  Misschien houden we er ook nog een interessante discussie aan over. Het is nu alleen maar wachten tot het moment waarop hij me het begrip ‘mansplaining’ uitlegt. Semantypisch.

Proxima Centauri