Kennis, ontplooiing, vriendschap

Ons motto

in drie woorden

 

Op de hoogte

in woord en beeld

Art Battle 2019

Sem Jansen uit 6H is onlangs verkozen tot winnaar van de Nijmeegse Art Battle. De Art Battle is wellicht nog niet bij iedereen bekend. Het zit zo: iedere school in Nijmegen mag jaarlijks twee eindexamenwerken van twee verschillende leerlingen inzenden. Sem Jansen vertegenwoordigde onze school in de categorie VWO-scholen. Het werk van Sem was vergezeld door het eveneens fraai gemaakte “Mobile Home” van Doortje Rosa uit 6B. De tentoonstelling van al het

examenwerk vond ditmaal plaats in de expositieruimte van de Lindenberg. Een heuse kunstcommissie bestaande uit dhr. Waldhauer, docent fotografie aan kunstacademie ArtEz en wethouder / kunsthistoricus drs. Bert Velthuis heeft uiteindelijk het werk van Sem verkozen als beste eindexamenwerkstuk van deze editie van de Art Battle.

Uitgangspunt van Sem was de fameuze scène met “Spoonboy” uit de film The Matrix onder regie van de Wachowski-broeders. Met de klassieke oneliner: “There is no spoon”. Het ruimtelijke werk toont een tot hoekprofielen gestileerde, transparante metropool met een soort zenuweinden, bungelend in de vrije ruimte. Een fantastische verbeelding van de filosofische vragen die The Matrix oproept met betrekking tot “reality” versus “virtual reality” en “dode massa” versus “living space”. Er ging heel wat serieus denkwerk aan dit product vooraf en de jury roemde dan ook het mysterie in het werk van Sem dat in tegenstelling tot veel ander werk veel ruimte geeft aan de verbeeldingskracht van de kijker. De hoofdprijs was vooral de eer, maar die gratis museumjaarkaart komt ook altijd van pas.