Kennis, ontplooiing, vriendschap

Ons motto

in drie woorden

Scholen op de kaart

Een schat aan informatie

Afscheid van vijf grandes dames

323 levensjaren, 149 jaren docentschap op het gym en tien wakkere pretogen: samen vertegenwoordigen Jet Alkema (biologie), Hetty Fouarge (Spaans), Wine van Huijzen (economie en wiskunde), Margriet Mensink (Nederlands) en Annelies van Tongeren (klassieke talen) een indrukwekkende zee aan onderwijservaring. Aan het einde van dit jaar verlaten zij ons.

Ze zullen de leerlingen enorm missen! De dynamiek van een school is misschien wel nergens mee te vergelijken, bedenkt Annelies: ‘Je maakt iedere schooldag heel veel mee. Je komt zoveel verschillende persoonlijkheden tegen. En iedereen is zijn eigen ik aan het ontdekken.’

Natuurlijk gaan de dames sommige zaken ook helemaal níet missen. Annelies is blij dat ze geen werk meer hoeft te corrigeren: ‘Ik vond het leuker om proefwerken te maken dan om ze na te kijken; daar viel ik maar van in slaap.’ Jet en Wine zijn er niet rouwig om dat ze nooit meer laptops hoeven te laten dichtslaan. Margriet: ‘Ik geniet nu al van het idee dat niets meer móet. In het onderwijs ben je eigenlijk nooit klaar. Dat gevoel is wel eens vermoeiend .’

Wat ze dan gaan doen na hun pensioen? Jet, Hetty en Wine zijn oma. ‘Eén dag in de week ga ik oppassen bij mijn kleinkind,’ reageert Jet enthousiast. ‘Maar dat is nog een hele uitdaging! Ik moet dan al om 9.00 uur in Amsterdam zijn. En dan de hele dag met zo’n kleine… in mijn hoofd ben ik nog 25.’ Dat wordt volmondig door de anderen beaamd. Omstandig doet Wine voor hoe ze, nadat ze met haar kleinzoon op de grond heeft zitten spelen, piepend en krakend weer omhoog komt. Tot hilariteit van de rest van het gezelschap, die dat maar al te zeer herkent! Maar dan wordt de toon toch ook even serieus. ‘Het besef van sterfelijkheid overvalt me. Ik realiseer me dat ik de laatste fase inga,’ vertelt Jet. En Wine vult, met een kwinkslag, aan: ‘Je hebt zoveel tijd om je heel lang druk te maken over één ding!’ De agenda van alle vijf de dames de rest van dit jaar nog opvallend blanco. Hun kleinkind lonkt, hun tuin en de ruimte om zelf te gaan uitvinden wat allemaal nog meer leuk is. Wine: ‘Eigenlijk het idee van een tussenjaar…’