Share this page

Kennis, ontplooiing, vriendschap

Science, een nieuw vak

Hoe kun je de hoogte van een gebouw berekenen zonder op het dak te klimmen? Hoe werkt een koffiezetapparaat eigenlijk? En hoe maak je een achtbaan? Vragen van zeer uiteenlopende aard die de onderzoeker in de leerling wakker schudden!

Bij het vak Science mag je zelf aan de slag om dit soort vragen te onderzoeken. Je doet proefjes en metingen. Je ontwerpt en bouwt objecten of haalt ze juist uit elkaar. Je doet, kortom, onderzoek als een echte wetenschapper! Minstens de helft van de tijd werk je aan praktische opdrachten.

De eerste module in klas 1, ‘Van klein naar groot’,  laat je ervaren wat er allemaal valt te ontdekken van heel klein (nano) naar heel groot (kosmos). ‘Een ware ontdekkingstocht, die je zou kunnen vergelijken met die van de leerlingen die immers ook van klein (groep 8) naar groot (klas 1) gaan,’ aldus docent Jan-Erik Nijenhuis. ‘Daarbij komen natuurlijk ook de belangrijkste wetenschappers uit de geschiedenis – van Demokrites tot Hawking – aan bod, waarmee we leerlingen uitdagen verder te kijken.’